Itt is megtalálsz minket:

3Mangó – Magazin

Huelsenbeck, Richard: Dadaista kiáltvány (1918) – részletek

Dadaista kiáltvány
Wolf Vostell, Ihr Kandidat, 1961

Kultúrzug

Huelsenbeck, Richard: Dadaista kiáltvány (1918) – részletek

[…] A legjobb, a legeredetibb művészek azok lesznek, akik az élet vízesésének bömbölése közben minden órában visszanyerik saját testük egy-egy részét, és miközben belevetik magukat a korszellembe, kezük és szívük egyaránt vérzik. Talán az expresszionizmus beteljesítette várakozásainkat egy olyan művészet iránt, amely életérdekeinek pótszavazása lehessen?
Nem! Nem! Nem!

Az expresszionizmus talán lehetővé tette, hogy olyan régóta várt művészet szülessen, mely az élet lényegét a húsba égeti?
Nem! Nem! Nem!
A belső élet ürügyén az irodalmi és festői expresszionizmus olyan nemzedékké egyesültek, mely ma már a történelem, az irodalom és a képzőművészet méltánylását követeli és arra törekszik, hogy a tiszteletreméltó polgárság befogadja […] A külföldön kitalált expresszionizmus Németországban, ahogy ezt mindenki tudja, olyan jellegű kövér idillizmus lett, mely tisztességes nyugdíjast vár a tevékeny férfiak irányzataival.
E kiáltvány aláírói e csatakiáltás alatt egyesültek:
DADA!!!
Hogy elterjesszék azt a művészetet, mely az új eszméket mutatja fel. Mi is hát a dadaizmus?
A Dada szó a lehető legprimitívebb kapcsolatot jelenti a minket körülvevő valósággal: a dadaizmussal egy új valóság nyeri el jogait. A élet zajok, színek, szellemi ritmusok egyidejű zűrzavarában jelentkezik, amelyet a dadaista művészet kiáltásokkal és heves lázzal azonnal, közvetlenül a maga hétköznapi lelkiségében és egész brutális valóságában ad vissza.
Íme, jól láthatóan itt tér el a dadaizmus útja más művészeti irányzatoktól és elsősorban a futurizmustól, melyet nemrégiben néhány agyalágyult mint az impresszionizmus új hatását elemzett.
A dadaizmus az első, mely nem esztétikai szempontok szerint fogja fel az életet […]
Dadaistának lenni azt is jelentheti, hogy néhányszor üzletembernek lenni, másszor inkább politikusnak, mint művésznek s művésznek csak esetenként […] Éljenek a világ dadaista eseményei! E kiáltvány ellen lenni ugyanazt jelenti, mint dadaistának lenni!

Szabó György

Hozzászólások

hozzászólás

Tovább olvasom..
Ezek is érdekelhetnek...
Hozzászólások

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Még több Kultúrzug

Kövess a facebookon is!

Dizájn

Szakmai blog

Typo

Kövess a facebookon is!

To Top
Web Analytics