Itt is megtalálsz minket:

3Mangó – Magazin

David Lynch és a litográfia

Typocity

David Lynch és a litográfia

A hagyományos nyomdai eljárás sosem megy ki a divatból!

Párizs szívében egy 135 éves hagyományt tartanak életben még a mai napon is.

1880-ban alapította a nyomdát Emile Dufrenoy, aki litográfiai nyomatokat készített olyan neves művészeknek, mint Matisse, Picasso, Miro, Chagall és még sok-sok más művész. Ma Idem Stúdió néven viszik tovább a hagyományokat.

Litográfia, avagy kőnyomat:
A hagyományos síknyomtatás elvén alapszik az eljárás. A litográfia az olajos, zsíros anyagok és a víz kölcsönös taszításának elvén alapul. Egy simára csiszolt porózus kőlapra, többnyire mészkőlapra speciális, koromból és zsírból készült litográfiai krétával rajzolnak. Ez a kőrajz. A kőlapot megnedvesítik, majd olajos nyomdafestéket raknak rá, ami a rajz vonalain megtapad, a kőlap nedves részein viszont nem, így az odakerült festék egyszerűen eltávolítható. A nyomtatásra szánt papírlapot a kőlapra helyezik, majd hozzápréselik. A nagy nyomásra az olajos részek átadják a festéket, így jön létre a litográfia.

A többszínű nyomathoz több kőlap szükséges. Ez esetben minden szín külön kőlapot kap, és ügyelni kell rá, hogy a lapot pontosan helyezzék el, hogy a kontúrok illeszkedjenek.

Az Idem stúdió nyomdagépe még a mai napig is hagyományos meghajtással, azaz gőzmeghajtással működik.

A neves művész, David Lynch egy festő barátjának köszönhetően találkozott és kóstolhatott bele a litográfia hagyományos eljárásainak világába és annyira megihlette, hogy ő maga rendezett egy rövidfilmet az eljárásról.

David Lynch:

„…ez egy hihetetlen hely, ahol lehetőséget kaptam, hogy dolgozzak. Ez egy álom volt! Új dimenziót nyitott számomra a mágikus kövek és a litográfia világába! Ez egy óriási dolog volt, amely új csatornákat nyitott a litográfián keresztül, melyen száz és száz ötlet áramlott és ihletett meg.”

Hallgassátok, ahogy Lynch a gőz és a hengerek hangját a magáévá teszi.. tipikus lynch-i klisé és többek között ezért szeretjük!!

 

via (idemparis.com, wikipédia)

Hozzászólások

hozzászólás

Hozzászólások

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Még több Typocity

Kövess a facebookon is!

Dizájn

Szakmai blog

Typo

Kövess a facebookon is!

To Top
Web Analytics