Az infógrafika – vizualizált adathalmaz

Az infógrafika egy olyan vizuális eszköz, mellyel sokkal pontosabban, informatívabban tudunk rávilágítani adatokra, tendenciákra. Összetett adatokat transzformálja képi formába. Így teszi azokat sokkal befogadóbbá, áttekinthetőbbé. Időt spórolhatunk a célközönség számár, hiszen gyorsabban és érthetőbben lehet elmagyarázni dolgokat, mintha több oldalas tanulmányt adunk közre az adott témáról.

A grafikai tervezés ilyen formájú kategóriáját a jelen korszakunk teremtette, ugyanis ebben az információs zajban és felgyorsult világunkban gyorsan kell választ adni minden felmerülő kérdésre, így méltán mondhatjuk, hogy az infógrafika egy gyors, szemléletes válasz a felgyorsul információáramlás és befogadás evolúciós lépcsőjén.

Az infógrafika története 

Nem meglepő, hogy az infógrafika első használata nagyon régre tekint vissza, ugyanis a történelem nagy tudósai, mint Leonardo da Vinci vagy Christoph Scheiner, gyakran készítettek megfigyeléseikről művészi kivitelezéssel infógrafikákat. Christoph Scheiner például a Nap mozgásával kapcsolatos kutatásainak eredményét mutatta be infógrafikák segítségével. Később az enciklopédiák továbbvitték ezt a hagyományt, Diderot és d’Alembert 1751-es enciklopédiája rengeteg illusztrációt tartalmazott. Az akkori világ működését szemléletes, könnyen felfogható infógrafikák segítségével mutatták be. Egy infógrafikának köszönhetően 1857-ben Florence Nightingale nővér meggyőzte Viktória királynőt arról, hogy fejleszteni kell a katonai kórházat. Az infógrafika szemléltette a sérültek számának alakulását a krími háborúban. A fogalom ma vált igazán divatossá, de egyáltalán nem új találmányról van szó. Az infógrafika szerves része az emberek életének, olyannyira, hogy 1972-ben a Pioneer 10 fedélzetén felküldték az első infógrafikát az űrbe. Ez az infógrafika a földönkívülieknek szánt üzenet, amely a Föld helyzetéről és az emberiségről tartalmaz információkat. 

Az ingógrafika felhasználásának módjai

Számos formában használható, talán azt is mondhatjuk, hogy határtalanok a felhasználási területei. Nem csak excel táblázatokban felmerülő adathalmazokat ábrázolhatunk vele, hanem például termékek összehasonlítására, kutatási eredmények bemutatására, könyvekben illusztrációkhoz, figyelemfelkeltés, bonyolult folyamatok ábrázolásához, fogyasztók és felhasználók tájékoztatásához, stb..

Egy jó ingógrafika a funkcionalitás mellett vizuális flow-val is kell hogy rendelkezzen. Ehhez szükséges egy kreatív grafikus, aki mindazon felül, hogy megteremti a funkcionalitást is egy adathalmaz megfelelő, vizuális ábrázolása során, az általa megrajzolt grafikával megragadja a figyelmet és a szemlélőben egy flow élményt eredményez. 

Nagyon sok hozadéka van a jó infógrafikának

Kreatív megjelenést kölcsönöz, figyelemfelkeltő és a cég vagy vállalkozás modern szellemiségét sugallja. Segítségével könnyebben értelmezhetőek az információk, ügyfélorientált tájékoztatást tesz lehetővé, megkönnyíti a memorizálást. Az infógrafika csak az elmúlt néhány évben kezdett elterjedni a Facebook és más közösségi oldalak fejlődésének hatására. Legyen szó adatok, gondolatok, fogalmak ábrázolásáról, kutatási eredmények bemutatásáról vagy termékismertetésről, az infógrafikával frappáns módon és a célközönség számára rendkívül szemléletesen mutatja be a lényeget. Vezeti a szemet, ezáltal segíti a konverziót egy weboldal esetében. Nem utolsó sorban pedig teret enged a különféle grafikai stílusok megvalósításának, mely a grafikai tervezés igazán nyitott, kreatív ágát képviseli.