Kiadványszerkesztés:

Újraértelmezzük a kiadványok unalmas 80-as, 90-es évek megjelenését!

Kiadványszerkesztés

― Kézzel fogható megjelenés!

Minden olyan nyomtatott anyagot, amit a kereskedelemben, oktatásban és egyéb szolgáltatói szegmensben használnak, legyen szó katalógusról, brosúráról, prospektusról vagy magazinról, egy komoly tervezői és kiadványszerkesztői munka előzi meg. A 3Mangó csapata ebben tud segíteni, hogy a megfelelő szakmai hátteret biztosítja ezeknek az anyagoknak az elkészítéséhez.

A kiadványszerkesztést megelőzően informálódunk a megrendelő által kért anyagok háttértartalmáról, azaz a tervezendő kiadványban szereplő szolgáltatásokról, termékekről, célcsoportról. Így tudjuk megállapítani és meghatározni, hogy az adott kiadványt milyen esztétikai rendszerben tervezzük meg. Mennyire legyen nagyobb hangsúly az információközlésen, a használhatóságon, vagy esetleg a szórakoztatáson.

Portfólió: Izgalmas utazás!

Hihetetlenül inspiráló és izgalmas utazás volt számunkra néhány munkánk, melyeket szeretnénk megosztani mindenkivel.
Inspirálódjon – várjuk az ötleteit, hogy elkezdhessük a közös munkát.

Kiadványtervezés, katalógus, brosúra (brossúra), prospektus készítés!

Azaz, hogyan gondoljuk mi a tervezés lépéseit a 3MANGÓNÁL.

A KIADVÁNYSZERKESZTÉS MENETE, AVAGY MILYEN VISZONYBAN VAN A KATALÓGUS, PROSPEKTUS, SZÓRÓLAP VAGY A BROSÚRA A KIADVÁNYSZERKESZTÉS VILÁGÁVAL.

A kiadványszerkesztés lehet egy word dokumentumban megírt levél megformázása és tördelése is, de természetesen, ha kereskedelmi céllal szeretnénk készíttetni offline megjelenésű anyagot, azaz nyomdai úton előállított kiadványt, akkor ahhoz bizony kevés egy szövegszerkesztő.

A kiadványoknak több féle megjelenésre vonatkozó fajtája van: egyszeri megjelenésűek, rendszertelen időközönként többször megjelenők és rendszeresen megjelenők. Illetve csoportosíthatjuk őket időszaki kiadványok, sajtótermékek, kereskedelmi célból megjelentetett anyagok, művészeti kiadványok, stb..

Ezért is mondják azt a szakmában, A kiadványszerkesztés valahol félúton helyezkedik el a művészi alkotómunka és a nyomdai kivitelezés között.

A KIADVÁNYSZERKESZTÉS ÉS A 3MANGÓ VISZONYA

A 3Mangó viszonya a kiadványszerkesztés világában pedig a használhatóság, az esztétika és a stílusos megjelenés irányába tart, így tehát törekszünk funkcionális, magas minőségű megjelenést biztosítani a kiadványoknak, magazinoknak, katalógusoknak, de még egy szórólap esetén is szeretjük, ha modern és stílusos arculatot tudunk kölcsönözni az üzenet mellé.

A KIADVÁNYSZERKESZTÉS FOLYAMATAI

A megrendelő által megadott információk birtokában (bemutatandó termékek, szolgáltatás, célcsoport, technikai paraméterek, terjedelem, stb..) meghatározzuk a kiadvány arculattervét, tipográfiáját, színvilágát és ezeket egy szabályrendszerbe foglaljuk. Így készül el az oldalterv, amely alapján konzekvensen a kiadvány minden oldalán történik a kiadványszerkesztés.

Ezek a folyamatok a grafikai elemek elhelyezése, szöveg szerkesztése és tördelése, ahol lavírozunk a művészi megjelenés és a szerkesztés technikai mezsgyéje között..

KIADVÁNYSZERKESZTÉS ÉS A VIZUALITÁS

Abból kiindulva, hogy a felgyorsult világunkban a piacon mindenki próbál kitűnni, így ennek tükrében átértelmeztük a kiadványszerkesztésben a megjelenés mivoltát. Ma már a vizualitás és emóciók világában egyre nagyobb szerepet kap a kiadványok megjelenésében is az érzelmi hatások kiváltása.

Ezt felhasználva, továbbá a modern, stílusos tipográfiai trükkökkel dolgozva olyan kiadványokat készítünk, melyek biztosan célba találnak, mind a megbízónál, mind pedig a célközönségnél.

Gyakran szegjük meg a kiadványszerkesztés alapszabályait, ha úgy látjuk, hogy vizuális eszközként használhatjuk, de természetesen egy adott kiadvány esetén az előre meghatározott kiadványszerkesztői szabályok keretrendszerét továbbra is következetesen betartjuk.

A KIADVÁNYSZERKESZTÉS LEGGYAKORIBB TERMÉKEI:

Katalógus, magazin, prospektus, brosúra, szórólap, plakát, névjegykártya, leporelló.

További két cikk a kiadányszerkesztéstörténetéről, részleteiről, mérföldköveiről:

A kiadványszerkesztés és grafikai tervezés metszete
A kiadványszerkesztés történelmének fontosabb mérföldkövei #1
A kiadványszerkesztés történelmének fontosabb mérföldkövei #2
A kiadványszerkesztés történelmének fontosabb mérföldkövei #3