Itt is megtalálsz minket:

A vörös fonalak és Penelopé története

A hűség kifejeződése a művészetben

Dizájn

A vörös fonalak és Penelopé története

A brazil művész, Tatiana Blass Sauo Paulo egyik kápolnáján mutatta be installációját, amely a homéroszi Penelopé történetét hivatott felidézni.

A történet szerint Odüsszeusz a 10 éven át tartó Trója ostromát követően még 10 évnyi kalandozás után tért csak haza, ami alatt felesége Penelopé hűségesen várt rá. Az első években úgy próbálta meg kérői hadát távol tartani magától, hogy addig nem megy újra férjhez, amíg meg nem szövi apósa, az öreg Laertész szemfödelét. A csel lényege az volt, hogy amit nappal megszőtt, azt éjszaka visszabontotta. Ezzel a trükkel 3 évig sikerült kibújni a házasságkötés alól, majd egy nap hűtlen szolgálója felfedte cselét a kérők előtt.

A kápolna oltárán helyezkedik el a szövőgép, melyből az egyik oldalán az ajtóig a megszőtt halotti lepel található, a másik felén pedig a szálak kusza mátrixa tölti ki a teret, egészen át a kápolna falán túl, az udvaron is.

A hűség kifejeződése a művészetben

A mű ebben az állapotában kérdéseket vet fel, miszerint a lepel – ami a hűség szimbolikus jelképe – éppen készülőfélben van, így hamarosan kiteljesedik, vagy az elmúlás és a kusza szálakra történő bomlásnak és enyészetnek az állapota tükröződik vissza?

 

via design-milk.com, szepmuveszeti.hu

Hozzászólások

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Még több Dizájn

Kövess a facebookon is!

Dizájn

Szakmai blog

Typo

Kövess a facebookon is!

To Top
Web Analytics