Itt is megtalálsz minket:

2016-os Magyar Formatervezési Díjak

Magyar Formatervezési Díjak – Nemigen! Magazin

Közért

2016-os Magyar Formatervezési Díjak

Előző1 of 2
Használhatod ← → nyilakat is.

A 2016-os Design Hét Budapest keretein belül átadták az idei Magyar Formatervezési Díjakat. A pályázaton négy kategóriában lehetett indulni: termék, vizuális kommunikáció, terv és diákmunka.

Több száz pályamunka érkezett, melyeket a versenyképesség, az eredetiség, az újszerűség, a fenntarthatóság és a felhasználó barát kialakítás tükrén keresztül értékelt a bíráló bizottság.

A győztes munkákat meg lehet tekinteni az Iparművészeti Múzeumban egészen november 20-ig.

Itt pedig a győzte pályázatok képekben, videókban, kategóriákra bontva:

Termék kategória

WIA elektromos hajó modellcsalád

 

A bírálóbizottság véleménye:
A Wia elektromos hajó modellcsalád tízéves, csúcstechnológiát alkalmazó fejlesztés eredménye. A flotta egyes tagjai – méretosztálytól függően – különböző hajóépítési hagyományokat idéznek meg, a környezettudatos és energiahatékony megoldásokat használó termékegyüttes mégis egységes arculatú. A hajók formai megjelenése: klasszikus vonalvezetésű él-felület arányok, jellegzetes lágy oldalvonal, magasra vezetett orr, a hajók farán az árnyékoló felületek, testablakok grafikai megjelenése a hajók orrán, a belső terek felületeinek megjelenítése, az anyaghasználat, valamint a fedélzet elemeinek megjelenése az összes modellen egységes formanyelvet követ. A belső terek jellemzően magas minőségű fából, bőrből készülnek. A díjazásnál a bírálóbizottság a termékek friss, naprakész formája, kiváló minősége mellett az innovatív műszaki tartalomnak is köszönhető piacképességét is méltatta.

Alkotók: Designers: SZÁSZ Zoltán, Aqwia Kft. – dr. VISZKEI András, KLAUSZ Csaba, HARGITAI Csaba
Gyártó: Manufacturer: Aqwia Kft. & Aqwia Ltd

Ring Clock – a gyűrű, amely mutatja az időt

 

A bírálóbizottság véleménye:
A Ring Clock sikeres példája annak, miképpen válhat egy érdekes, izgalmas találmány több évnyi megfeszített munka eredményeképpen termékké. Ráadásul nem is akármilyen termékké… A működő, megvásárolható gyűrűóra megtartotta a kiindulási ötlet frissességét, ötletgazdagságát és kifinomult részletgazdagságát. Nagy precizitással, maximális igényességgel készült tárgy. A forma letisztult, elegáns és időtálló. A kijelzés és a működtetés legalább olyan kifinomult, mint az alapötlet. Ezt a magas színvonalat viszi tovább a csomagolás, a töltő és a grafikai arculat is. Minden részletében alaposan végiggondolt, igényes, világszínvonalú termék.

Alkotók: SZIKSZAI Gusztáv, SOMOS Sándor
Gyártó: Ring Clock Ltd.

 

Hammer – moduláris csúzli és gumis íj

 

A bírálóbizottság véleménye:
Az íjászat hazánkban és szerte a világban egyaránt egyre népszerűbb. Sport- és vadászeszközként is sokan használják az íjat, az eszközök között intenzív piaci verseny zajlik. A díjazott pályamunka egyik legfontosabb értéke a modularitás: magas színvonalon oldja meg azt a feladatot, hogy a csúzli egyszerűen legyen átszerelhető íjjá. Technikai innováció a Hammer csúzli központi csomópont megoldása és a csomópont rögzítését végző zárókalapács. Hogy a rendeltetésszerű használat mellett a csomópont maximálisan biztosítva legyen, a záróelemre használat közben a kéz is ráfog. A felhasználók és a professzionális összehasonlító értékelések szerint is nemzetközileg élenjáró technikai-műszaki-ergonómiai megoldásokat integráló designról van szó, amely egyre határozottabban találja meg helyét a versengő megoldások piacán is.

Alkotó: SELJÁN Márk Endre
Megrendelő: Nathan MASTERS
Gyártó: SimpleShot Inc

Vizuális kommunikáció kategória

Magvető Kiadó logó és komplett arculat

 

A bírálóbizottság véleménye:
A pályamű a Magvető (a legnagyobb múltú magyar szépirodalmi könyvkiadó) logó- és arculattervezésre kiírt meghívásos pályázatának nyertes eredménye, melyet 2016 januárjában vezettek be. A pályázó a kiadó részére értékelvű, konzervatív könyvkiadási gyakorlatát és az új irodalmi jelenségekre való nyitottságát, a hazai és nemzetközi piacon betöltött magas presztízsét egyaránt kifejező arculatot tervezett. A tervezett logó – a korábbi, klasszikus betűs logót alapul véve – a név kezdő „m“ betűjének és a szóvégi „ő“ (mint kizárólag a magyar ábécében megtalálható, a tipográfiában csak hungarumlautnak nevezett) kettős ékezetének (˝) játékos egybeolvadásán alapul, létrehozva egy új karaktert. Az új arculat szem előtt tartja a folytonosságot, egyben kiváló példa a komplexitásra, a tartalommal töltött arculatra. A tervezési folyamat végén az elegancia és a letisztultság lett domináns, az emblémában az ember, a nyelv és a könyv szoros viszonya fogalmazódik meg.

Alkotó: FARKAS Anna
Megrendelő: Magvető Könyvkiadó és Kereskedelmi Kft.

További díjazottak a következő oldalon! Lapozz!

Előző1 of 2
Használhatod ← → nyilakat is.

Hozzászólások

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Még több Közért

Kövess a facebookon is!

Dizájn

Szakmai blog

Typo

Kövess a facebookon is!

To Top
Web Analytics